INTELIGENTA EMOTIONALA

In acelasi fel in care CI-ul (coeficientul de inteligenta) este recunoscut, putem recunoaste Inteligenta Emotionala. Aceasta implica imbinarea emotiilor catre sine; stiind ce simt, ma pot vedea si ii pot vedea pe altii intr-o maniera pozitiva si obiectiva. Inteligenta emotionala este abilitatea de a interactiona cu lumea intr-un mod receptiv si potrivit.

Trasaturile caracteristice si de baza ale unei persoane inteligente emotional sunt:

 • Sa aiba o suficient de buna parere despre sine
 • Sa fie oameni pozitivi
 • Sa stie cum sa dea si sa primeasca
 • Empatie (sa inteleaga sentimentele altora)
 • Sa-si recunoasca propriile sentimente
 • Sa fie capabili sa exprime sentimente pozitive si negative
 • Sa fie de asemenea capabili sa-si controleze aceste sentimente
 • Motivatie, iluzie si interes
 • Sa aiba valori alternative
 • Sa depaseasca dificultatile si frustrarile
 • Sa gaseasca un echilibru intre cerere si toleranta.

Goleman explica faptul ca inteligenta emotionala este un set de abilitati care sunt folosite a exprima si a controla sentimente in cel mai potrivit mod in campul personal si social. Acest lucru include, asadar, o buna manevrare a sentimentelor, motivatie, perseverenta, empatie si agilitate mentala. Acestea sunt exact calitatile care modeleaza un caracter cu o buna adaptare sociala.

Psihologul W. Mischel a facut un experiment cu copiii de patru ani. Le-a dat dulciuri dar le-a spus ca trebuie sa plece un moment si ca ei trebuie sa astepte pana el se intoarce inainte de a le manca. Daca faceau astfel, el le dadea alte dulciuri drept rasplata.  El a stat in afara camerei doar 3 minute. Au fost copii care nu au asteptat si au mancat dulciurile. El atunci a monitorizat copiii si a observat ca cei care nu mancasera dulciurile erau mai rezistenti la presiune, mai autonomi, mai responsabili, mai iubiti de colegii lor si mai bine adaptati la mediul scolar decat ceilalti.

Toti oamenii se nasc cu trasaturi speciale si caracteristice, dar modul in care trebuie sa ne comportam sau sa infruntam provocarile vietii este deseori invatat. Din copilarie putem vedea cum nu este acceptabil pentru un baiat sa planga sau sa-si exprime emotiile cum este pentru o fata, si baietilor li se cere de asemenea sa fie mai curajosi si mai increzatori in sine.   Putem de asemenea observa cum, in functie de cultura, femeile sunt mai putin pretuite atat in campul personal cat si in campul muncii, ceea ce reprezinta o sursa de opresiune si abuz. Noi dobandim toate cele mentionate mai sus fara sa ne dam seama deoarece, din momentul in care venim pe lume,  ne comportam asa cum suntem “invatati” sa ne comportam. Sa ne iubim pe noi insine, sa fim mai generosi cu altii si sa acceptam esecul, nu totul depinde de ceea ce am mostenit, si deci trebuie sa continuam sa invatam si sa ne imbunatatim atitudinile de fiecare zi, invatand sa fim mai inteligenti din punct de vedere emotional, si, pe scurt, mai fericiti.

Acest articol a fost publicat în P.B. FLUX. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *